Miksi suomalaiset lapset puetaan hiihtoasuihin vuoden ympäri?

Monissa Euroopan maissa lasten ulkoiluvaatteet ovat pienikokoisia kopioita aikuisten vaatteista, eivätkä varsinkaan meidän suomalaisten mielestä kovin käytännöllisiä. Kyseiset vaatekappaleet ovat kyllä kauniita ja meillä ehkä sellaiseen pyhäkäyttöön sopivia pikkutakkeineen ja lakeerikenkineen.

Suomessa meidän erikoisuutenamme on puolestaan huippukäytännöllinen lastenvaatetus, joka on ulkonäöltään melko urheilullisen näköistä. Muualla maailmassa ihmetelläänkin suomalaisten lasten ulkoiluvaatteita, käytännöllisiä haalareita, jotka monien mielestä urheilullisen ulkomuotonsa vuoksi näyttävät lähinnä hiihtoasuilta – ja niitä hiihtoasujahan suomalaislapsille löytyy joka lähtöön. On toppahaalaria ja välikausihaalaria ja jopa kurahaalaria!

Käytännöllisyys koreilun edellä

Miksi sitten suomalaislapset puetaan tällaisiin hiihtoasua muistuttaviin vaatteisiin ympäri vuoden? Siitä yksinkertaisesta syystä, että me suomalaiset olemme perin käytännöllinen kansa. Haluamme lastemme leikkivän lasten reippaita ulkoleikkejä jokaiseen vuodenaikaan ilman, että heidän tarvitsee varoa liian hienoja vaatteitaan. Lasten tulee saada temmeltää ilman esteitä, jollaisena voisi muualla maailmalla toimia vesisade, mutalammikko tai lumikinos.

Haalari on käytännöllinen ja toiminnallinen vaate, jonka alle voi kätkeytyä vaikka millainen prinsessamekko. Harvemmin toki, sillä onhan lastemme arkipukeutumisessa myös sisävaatteiden osalta funktionaalisuudella suuri vaatimus. Jos kuitenkin pikkuprinsessa on menossa vaikkapa kaverin synttärijuhlille ja välimatka taittuu vaikkapa syksyisessä säässä, on ihana mekko suojassa käytännöllisen haalarin sisällä.

Lähtökohtaisesti lapsen ei tarvitse miettiä, voiko hypätä kuralammikkoon tai laskea mäkeä ulkovaatteissaan. Parasta näissä hiihtoasua muistuttavissa haalareissamme on niiden likaa hylkivä pinta. Jokaisen ulkoilukerran jälkeen vaatetta ei tarvitse pestä, vaan se on pyyhkien puhdas. Näin lapsi saa olla lapsi ja nauttia elämästään ulkona, myös vähemmän hienostellen tai siististi.

Laatutuotteesta joutuu maksamaan

Ulkomaisille hiihtohaalareiden ihmettelijöille tulee erehdyksen paikka usein siinä, että haalarin ajatellaan olevan halvempi ulkovaateratkaisu kuin esimerkiksi ihastuttava untuvatakki ja vakosamettihousut. Näin ei suinkaan ole. Kunnollisesta ulkohaalarista saa pulittaa pitkän pennin. Sijoitus kuitenkin palkitaan, sillä materiaalit ovat erittäin kestäviä ja tuotteet pitkäikäisiä.

Suomalaisten rakastamat, käytännölliset haalariasut ovat myös erittäin toiminnallisia vaatteita: niissä on käytetty hengittäviä, vettä pitäviä erikoiskalvoja, jolloin haalari on sekä päällä mukava, että alempaa vaatekerrosta suojaava. Kalvomateriaalien kehitystyö on jatkuvaa ja hyvällä vedenpitävällä ja hengittävällä kalvolla varustettu haalari ei ole koskaan halpa.

Hyvä haalari on kuitenkin loistava sijoitus, kuten me suomalaiset sen hyvin tiedämme. Parhaimmillaan laadukas haalari siirtyy lapselle toiselle lähes käyttämättömän näköisenä. Korkealaatuinen kalvo oikein käsiteltynä taas säilyy täysin moitteettomana useammankin lapsen käyttöön. Usein haalarien värityskin on sillä tavoin neutraali, että ne sopivat niin tyttöjen kuin poikien käyttöön sukupolvelta toiselle.

Ennakkoluulot sivuun

Vaikka maamme komeileekin talviurheilutilastojen kärjessä ja sekä hiihtoa että luistelua opetetaan jo alakoulusta lähtien, on väärin olettaa, että suomalaiset eivät pukeudu muihin vaatteisiin, kuin hiihtoasuihin. Toki vietämme aikaa rinteessä ja pulkkamäessä mutta suomalainen lapsi puuhaa ulkoilmassa paljon muutakin.

Eri maiden pukeutumistyylien vertailussa on otettava huomioon lukuisia seikkoja. Maan historia ja ennen kaikkea ilmasto määrittävät, millaiset vaatteet ovat hyväksi havaittuja. Suomen talonpoikaismenneisyys ja vaativat luonnonolot eivät vähää välitä korkokengistä tai iltaleningeistä toisin kuin kenties Pariisin hovien jälkeläiset. Emme myöskään voi verrata pukeutumistamme Välimeren maiden kuumuuteen tai Aasian varsin joukosta erottumattomaan tyyliin.

Antaa muun maailman ihmetellä suomalaislasten erikoisia hiihtoasuja eli huippuhaalareita, tärkeintä on, että lapsemme voivat temmeltää huolettomina ulkona säästä riippumatta.